29.7.17

9–10/1994 (Rumba 5)

50 hittiä -lista kasvatti toisenkin jalan ja kertoo maamme suosituimmat biisit nyt joka viikko. Rumban painopinta-ala jättää tavallaan väliin joka toisen listan, mutta oheisesta taulukosta näkyvät tästedes kahden edellisen viikon sijoitukset. ''Väliinjäävien'' listojen tärkein ilmestymisfoorumi on Helsingin Sanomien vapaa-aikaliite joka perjantai.

Mutta miksi? Tuplasti listoja, tuplasti duunia? Ööh... ei oikeastaan. 50 hitin tärkeimpiä osa-alueita (singlemyynti, paikallisradiosoitto, albumimyynti) on kerätty vuoden alusta viikoittain ja ne on ajettu Rumban laskentaan myös viikoittain, koska listalle ynnätään aina kahden viikon tilanne. Uusi systeemi edellyttää vain pientä tietojen lomittamista: jokaisella huomioidaan noista viikkolaskelmista kaksi uusinta ja muista osa-alueista (esim. Radiomafia, Radio Suomi, diskolista) aina viimeisin voimassaoleva tilanne. Vaikka lisäkiirettä koituukin, on homma mielekästä ainakin niin kauan kuin Hesari on siitä kiinnostunut.

Muutama lukuohje. Viereisestä listasta näkyy vaikkapa se, että Urban Cookie Collectiven Sail Away oli viime viikon korkein debyytti sijalla 24, mutta putoaa nyt 26:nneksi. Sen sijaan 30:ntenä näyttäytynyt Katri Helenan Lähemmäksi porhaltaa tällä viikolla sijalle 10. Tämän viikon uutuuksista pääsee korkeimmalle Dingon Nähdään taas. Oikeassa reunassa ovat kappaleiden listaviikot – vanhat merkinnät on kerrottu kahdella ja joulutauko neljällä.

Veikkaan, että Dingon debyytti sijalla 12 osoittautuu uudessa systeemissä melko harvinaiseksi saavutukseksi. Moni hitti on ehtinyt kivuta kahden viikon aikana kärkiviisikkoonkin, mutta yhdessä viikossa se ei onnistu; REMin Drive jää ainoaksi singleksi, joka meni suoraan 50 hittiä -listan ykköseksi.

Uusi kärkihitti, Jam & Spoonin Right in the Night siivittäköön lisäselityksiä. Levyhän komeili jo kuukausi sitten Radiomafian laatiman singlemyyntilistan ykkösenä, mutta rankkaantui Rumbassa silloin vasta sijalle 19. Tilanne on toistunut jo useasti: dj:t ja muut aktiivit nostavat singlen tuoreeltaan myyntihuipulle, mutta laveampi kannatus kerääntyy vähitellen. Right in the Night ei ensi alkuun saanut muualta pisteen pistettä, mutta on nyt diskolistan kuudes, Radiomafian soitetuimpien yhdeksäs ja albumikin löytyy Top 20:stä. 50 hittiä -listan paalupaikka heltisi nipin napin, mutta kohtalaisen ansaitusti.

Singlemyyntilistalla on huteruudestaan huolimatta siis melkoinen ennustajan rooli. Viimekin vuonna naurettiin sellaisten tuntemattomuuksien kuin Haddaway ja Culture Beat pääsyä Suomen sinkkulistan kärkeen; muutaman kuukauden päästä samaisten nimien kansan- ja kansojensuosiosta ei ollut lievintäkään epäilystä.