29.7.17

49–50–51–52/1995 (Rumba 24)

Joululahjalevyjen ostajien maanittelu on täydessä vauhdissa, ja yksi turvallisimmista tärpeistä on tunnetusti nostalgia. 50 hittiä -listan Top 20 esittelee kierrätyksen koko kirjon. Jokseenkin suoria covereita on niin 40-, 60- kuin 80-luvuiltakin (Betty Huttonin It's Oh So Quiet, Bob Dylanin Like a Rolling Stone ja Steve Kekanan Raising My Family), mutta kekseliäimmin käytetään 70-luvun sävelaarteistoa.

Sekä Coolio että N-Trance ovat rakentaneet uuden biisin tuttuun kivijalkaan (Stevie Wonderin Pastime Paradise ja Bee Geesin Stayin' Alive) ja The Beatles ennenkuulumattomaan John Lennon -äänitykseen (Free as a Bird).

Ennen koettua on sekin, että ainakaan albumipuolen markkinamelskeessä ei uusille artisteille tahdo riittää ymmärrystä. Tänä vuonna ovat kuitenkin löytäneet oman listalokosen Jamie Walters Beverly Hills 90210 -sarjan ja Adiemus lentoyhtiön mainoksen tuella. Radiosoitossa on läpimurto onnistunut tangokuningas Jari Sillanpäältä – mies on tosiaankin vasta ensi kertaa listalla, vaikka MTV:n Päiviö Pyysalo nimitti taannoin eräässä lehtivastineessa oman yhtiönsä artistia Suomen suosituimmaksi laulajaksi...

Kiinnostava kamppailu käydään myös kokoelmalistan jouluherruudesta; siellä Kiss FM Hits pitää takanaan Pertti Salovaaran Radiomafia-ohjelmaan pohjaavan Härdelli-potpurin. Hittipitoisista radioyhteyksistään huolimatta kumpikaan ei sisällä kuin kaksi tuoreelle 50 hittiä -listalle mahtuvaa biisiä; Kiss FM Hitsin repertuaari ei muutenkaan juuri myötäile aseman voimasoittoprofiilia. Kokoelmalistan muilla albumeilla (Techno & Dance 7, Blue Moon 3 ja Dance Now 4) on kullakin vain yksi tämänhetkinen Top 50  -hitti!