29.7.17

47–48/1995 (Rumba 23)

Madonna, Ace of Base ja Queen pallottelevat omituisia kuvioita Suomen listojen kärkisijoilla. Madonnan Something to Remember kiilaa albumilistan kärkeen lipsuttuaan ensin hopeapaikalta kolmoseksi, ja Ace of Basen Lucky Love palaa 50 hittiä -listan ykköseksi, vaikka joutui luovuttamaan osan albumipisteistään uudelle Beautiful Life -singlelle. En tiedä albumilistasta, mutta Rumban tilasto oli viime viikolla ennätystasainen: kärkikolmikko neljän pisteen sisällä.

Soppaa hämmentää kilpailun kovuus palkintokorokkeen takanakin: tällä viikolla joudutaan tyytymään sijoihin 4, 6, 7 ja 8 korkeammilla pisteillä kuin koskaan ennen – sijojen 2, 3 ja 5 ennätykset ovat viime viikolta. Coolio putoaa seitsemänneksi, vaikka Gangsta's Paradisen saldo nousee 12 prosenttia. Kamppailu tasoittuu äkkiä Top 10:n jälkeen, ja listan alaosan pisteprofiili piirtyy jo selvästi alakantissa.

EMI-yhtiön (mm. Apple, Virgin, Parlophone) vanhus- ja vainajatempaus on nostanut brittihittien osuuden kunnioitettavaan kymmeneen (pohjoisirlantilainen Therapy? mukaanlukien) samalla, kun suomenkielisten biisien osuus (12) on pohjalukemissa. Jopa Radio Suomi nosti ensi kertaa 20 soitetuimpansa joukkoon ulkomaisen biisin, Heaven for Everyonen. Kaikkiaan 50 hitin joukossa on ainakin kymmentä kansallisuutta ja neljää kieltä!

Movetronilla ja Aikakoneella on tältä vuodelta neljä Top 20-hittiä, joista yksi ykkönen (Romeo ja Julia ja Alla vaahterapuun) ja yksi melkein (Risti nolla ja Odota). Tällä viikolla Aikakone ottaa edun, kun Alla vaahterapuun ohittaa täpärästi yhteispisteissä Romeo ja Julian. Roikkuessaan mukana myös ensi listalla se siirtyy kotimaisten hittien vuositilaston kolmanneksi ohi Naispaholaisen. Mutta vaikka Aikakone pärjää radioystävällisempänä 50 hittiä -listalla, niin albumimyynnissä se jää vielä kauas Movetronin taakse; trion esikoista on ostettu yli 50 000, ja sen edellä ei vuoden 95 kotimaisista levyistä ole kuin Kaija Koon Tuulikello.