29.7.17

4–5/1997 (Rumba 2)

Tammi-helmikuun vaihde on yleensä vuoden aneemisin hittisesonki ja pistemäärät 50 hittiä -listalla alhaisimmillaan, mutta tänä vuonna USA:n ja Britannian naislaulajat pitävät huolen kisan kovuudesta. Vaikka Spice Girls petraa yhä pisteitään yli 230:n, kruunu siirtyy albumitilastoakin johtavalle No Doubtille. Toni Braxton, Whitney Houston ja Madonna seilaavat edelleen myötätuulessa, ja sijan 14 Celine Dionkin on ylempänä kuin koskaan ennen.

Paras suomalainen, Aikakoneen Opettelen salaa, on vasta kahdeksantena perässään yllättävän vireä CMX:n albumin kolmas single Vallat ja väet. Se on kolmanneksi korkeimmalle noussut CMX-hitti edellään Pelasta maailma (3) ja Aamutähti (8), mutta hävinnee kokonaispisteissä myös Ruosteelle, jonka paras sija oli 11. Toinen Rumban pollisuosikki Suede debytoi uljaasti 19:ntenä myös kolmannella albumilohkaisulla Saturday Night. Mutta CMX:pä ei toteuta ulkomaanpellejen kaavaa (Suede, Spice Girls, No Doubt, Metallica jne.), jonka mukaan kolmannen sinkun pitää olla hituri.

Albumilistaan verrattuna 50 hittiä -tilastoon on riittänyt kohtalaisesti uutuuksia (tälläkin viikolla seitsemän), mutta koko alkuvuoden tulokkaista vain yksi nimi on aivan uusi: Lutricia McNeal. Hänenkin biisinsä Ain't That Just the Way on tuikituttu ainakin niille, jotka ihastuivat Barbi Bentonin tulkintaan tv-sarjassa Sheriffi McCloud niin, että ostivat sen Suomen sinkkuykköseksi marraskuussa 1976.

Singlemyynnin osuus 50 hittiä -listasta on vajaa neljännes, mutta ihmeen vahvasti sen tilanteet joskus heijastuvat eteenpäin. Top 5:ssä käynyt Movetronin Flavio ehti lyyhistyä jo listan alimmalle sijalle, ennen kuin se tuli myyntiin sinkkuna; nyt se on elpynyt taas 18:nneksi ja lähestyy uusin voimin tuplanappirajaa.