29.7.17

2–3/1997 (Rumba 1)

Kahdesta kakkossijasta tulee väistämättä ykkössija 50 hittiä -listalla, kun asialla on Spice Girlsin 2 Become 1. Itse asiassa Britannian ihmekvintetille on kertynyt puolessa vuodessa melkoinen kokemus paalupaikan kärkkymisessä; Wannabe vietti yhdeksän viikkoa Top 10:ssä, ja Say You'll Be There viisi viikkoa kakkosena – saman biisin takana, jonka 2 Become 1 lopulta syrjäytti! Tuo hitti eli Aikakoneen Nti Groove on 10 viikollaan pitkäikäisin ykkönen sen jälkeen, kun tilasto muuttui jokaviikkoiseksi  kolme vuotta sitten.

Nti Grooven menestyksen jalkoihin on jäänyt tuoreempi Aikakone-lohkaisu Opettelen salaa. Vaikka se kiipeääkin tällä viikolla 14:nneksi, sillä on vielä suuret saappaat täytettävänä: viisi edellistä aikis-hittiä saavutti vähintään kakkossijan. Listalla on nyt niin vähän vahvoja nousijoita, että Opettelen salaa ei tarvinne suurtakaan pisteparannusta mahtuakseen mukavasti Top 10:een.

Vahvoja nousijoita on toki luvassa – muutama suosikkibändihän on jo tarjonnut maistiaisia odotetuilta albumeiltaan. U2:n Discotheque, Depeche Moden Barrel of a Gun ja Blurin Beetlebum synnyttävät hyvin samanlaiset ensituntemukset: rohkeita vetoja ja rempseitä biisejä, mutta onko heillä tosiaan varaa tällaiseen? Viime aikoina on suorastaan kuulunut asiaan valita ensisinkuksi vähän ''haasteellisempi'' raita, mutta aika moni on saanut siitä näpeilleen; esimerkiksi REMin, Cranberriesin ja Soundgardenin albumithan putosivat nopeasti listakärjestä kunnon hitin puutteessa. Tuntuu, etteivät bändit enää edes uskalla yrittää avointa hittitehtailua – koska eivät tiedä, missä mennään?

Toisaalta, eipä tuo Pandoran taatusti tehtailtu paluusinkkukaan järin vakuuttavalta kuulosta – ja oma lukunsa lattapääpoppareiden massassa on 41:ntenä debytoiva DJ Bobo. Tämä sveitsiläinen hiippari, joka ei ole ikinä antanut tanssipopille mitään (vaan ottanut sitäkin enemmän), saa nyt jo 11. biisinsä 50 hittiä -listalle! Jos Respect Yourself on mukana vielä kolmen viikon päästä, Bobolla tulee sata listaviikkoa täyteen.