29.7.17

43–44/1994 (Rumba 21)

Madonna hamuaa Secretillä itselleen jo neljännen 50 hittiä -listan ykkössijan, joita ei kenelläkään muulla ole kahta enempää. Pistemäärä 242,42 on tavanomaista muhkeampi, mutta kunniaa myös Rednexille, joka jää hopealle isommilla pinnoilla kuin kukaan puoleen vuoteen. Vastaavasti kärkinelikon takana on jyrkkä pudotus, jonka ansiosta Ohrankeltainen kuu pääsee kuin varkain Top 5:een.

Kolmesta näyttävästä suomalaistulokkaasta huolimatta (sijat 19–21) kotimaisuusaste ei ota kohotakseen. Sen sijaan huomio kiinnittyy "entisen" popsuurvallan, Englannin runsaaseen edustukseen: kolmetoista hittiä plus newyorkilainen Reel 2 Real, jolla on brittiläinen levytyssopimus.

Viikon lista on sikäli ennennäkemätön, että radiopisteidenkin kärjessä on kaksi ulkomaista biisiä, Cotton Eye Joe ja Secret. Tilanteen harvinaisuus johtuu siitä, että Radio Suomi raportoi ainoastaan kotimaisten biisien soittoa ja paikallisradioilta kootussa Discopressin Radio Top 20:ssä on yleensä vain 2–3 vieraskielistä hittiä.

Kotimaista dominanssia pienentää Radio Top 20:n, Radio Suomen ja Radiomafian soittovalintojen välinen hajonta. 50 hittiä -listan runsaan kaksivuotisen historian aikana on erottunut vain muutama nimi, jotka toistuvasti pääsevät crossover-soittoon kaikilla asemilla: Pekka Ruuska, Leevi and the Leavings, Miljoonasade, Puolikuu, Samuli Edelmann... kahden singlen perusteella myös Aki Sirkesalo.