29.7.17

41–42/1994 (Rumba 20)

Rumban laatiman listan nimi 50 hittiä on sikäli kyseenalainen, että listalle pääsy ei edellytä biisiltä laajaa crossover-suosiota – menestys yhdelläkin osa-alueella saattaa riittää Top 50:een. Koska hitti-sana kärsii selvää inflaatiota, ja koska vähäisen singlemyynnin takia yksittäisiä biisejä ei voi tituloida kulta- tai platinakriteereillä, esittelee 50 hittiä -lista uuden arvonimen, joka pitkällisen pähkäilyn jälkeen kuuluu:  nappihitti.

Biisi saa listalla mustan pyörylän eli napin kerättyään yhteensä 500 pistettä. Tämä edellyttää yleensä reipasta Top 10 -sijoitusta tai pienemmillä huippusijoilla noin kymmenen viikon mukanaoloa. Yhdellä ykkösviikolla saatu piste-ennätys on edelleen alle 300, mikä kertoo myös jotain. Oheisen listan isoimmat hitit ovat neljä nappia popsineet Uneton yö ja 7 Seconds, mutta suurin määrä (kahdeksan, eli yli 4000 pinnaa) on Kaija Koon radiojyrällä Kuka keksi rakkauden. Ace of Basella on kaksi 7-kertaista nappihittiä.

Uutta listaa hallitsevat tuoreet levyt – vain kolmella Top 20-hitillä on takanaan enemmän kuin kuusi viikkoa. Jo 70 000 sinkkua kotimaassaan myynyt Rednex kiipeää kultakorokkeelle kolmantena ruotsalaisaktina Roxetten ja Ace of Basen jälkeen samalla, kun paras suomalainen on vasta seitsemäntenä. Kotimaisten hittien määrä on jo pitkään vaihdellut vaisusti välillä 16–18.