29.7.17

41–42/1996 (Rumba 20)

Kymmenes kerta toden sanoo. Ennen Via Dolorosaa Tommi Läntinen kävi yhdeksän kertaa 50 hittiä -listalla, mutta ei päässyt yhdelläkään yrittämällä sijaa 17 korkeammalle. Nyt Läntinen nousee viidenneksi jo toisella listaviikollaan, kun työn alla on alunperin 80-luvulla samannimisen yhtyeen riveissä levytetty laulu.

Via Dolorosa ja Movetronin Soittorasia näyttävät lähestyvän paalupaikkaa hyvinkin päättäväisinä, mutta veikkaisin seuraavaksi ykköshitiksi aivan muuta laulua – vaikka se onkin tällä viikolla vasta sijalla 57. Sen nimi on Nti Groove, esittäjänä Aikakone. Tosin temppu vaatii sitä, että toinen naisenalku, Laura Jurvanen kestää kärjessä vielä yhden viikon. Etumatkaa on nyt vankahkot 28 pistettä.

Edellinen Aikakone-suosikki Keltainen saavuttaa tällä viikolla kolminkertaisen nappihittirajan (1500 p) ja nousee vuosilistan kotimaisten hittien kakkoseksi ilman minkäänlaisia levymyyntimerkintöjä. Sitä on kylläkin ostettu läjäpäin, City-lehden mukaan noin 50 000 kpl, McDonald'seissa myytävän halpa-cd:n ykkösraitana.

Kärkiviisikossa on komeasti neljä suomalaista hittiä, mutta silti viikko on kotimaisittain kehnonlainen: listalta putosivat Jari Sillanpää, Samuli Edelmann, Wilma, Anna Hanski ja Ismo Alanko, tilalle tuli viisi ulkomaiden ihmettä. Brittiläisiä yrittäjiä on tilaston ylemmässä puoliskossa peräti kahdeksan, mutta alemmassa vain yksi.

Nti Groove loikkaa siis varmasti hyviin asemiin ensi viikon listalla, ja miltei yhtä ilmeinen debytantti on tuore tangokuningatar Saija Varjus singlellään Jokainen päivä on liikaa. Kyllä, puhumme tutusta suomennoksesta lauluun Killing Me Softly ja kyllä, sovitukseen on otettu vaikutteita Fugeesin jättihitistä – jopa niin paljon, että melkein odottaisi jonkun ukon huikkailevan väliin: yks-kerta, kaks-kertaa...