29.7.17

31–32/1995 (Rumba 15)

Vaikka 50 hittiä -listalla on vain kolme uutta tulokasta, ei kyse ole samanlaisesta hittipulasta kuin viime kesän lopulla. Kilpailu sijoituksista on hyvinkin tervettä: esimerkiksi Top 20:n alaosassa pisteet ovat selvästi keskimääräistä korkeampia. Radio Suomen ykkönen ja paikallisradiotilaston kymmenes olisi normaalisti paremmissa asemissa kuin sijalle 22 sysätty Katri Helenan Vie minut on nyt.

Viimeksi mainitsin Samuli Edelmannin ja Sanin kaltaisten artistiduettojen olevan listalla harvinaisia, mutta paalupaikastaan huolimatta Tuhat yötä -singlellä on vielä matkaa sarjansa isoimmaksi hitiksi: tasan vuosi sitten aloitti kuusiviikkoisen valtakautensa 50 hittiä -listan kärjessä Youssou N'dourin ja Neneh Cherryn 7 Seconds. (Huomatkaa laulunnimien välinen lievä kontrasti...)

Samulia ja Sania haastateltiin Ilta-Sanomissa paikallisradiolistan ykkössijan merkeissä, ja heiltä kysyttiin myös aiempia merkintöjä tuossa tilastossa. Sani kertoi Aikakoneen käyneen kakkosena (Tähtikaaren taa oli ylimmillään neljäntenä), ja Samuli muisteli pitäneensä kakkos- ja kolmossijaa yhtä aikaa biiseillä Ihana ilta ja Ihana valo. Tuo jälkimmäinenkään fakta ei pitänyt kutiaan pr-listalla, mutta 50 hittiä L-listalla piti. Ei toki ollut ensimmäinen eikä viideskään kerta, kun Rumban listaa siteerataan nimettömästi, mutta ihmettelen, kuinka laajasti viime vuoden 4. suurimman hitin nimestä ollaan epätietoisia. Ihana valo -albumin ensimmäisenä raitana raikaa nimittäin (Sinä olet) aurinko.

Kiss FM -myllytyksen väheneminen tarkoittanee sitä, että The Offspringin Self Esteem putoaa lopultakin listalta 31 viikon jälkeen. Vain kaksi hittiä on roikkunut 50:n joukossa kauemmin: Haddawayn What Is Love (34 viikkoa) ja Kaija Koon Kuka keksi rakkauden (42).