28.7.17

26–27–28–29/1998 (Rumba 13)

Kaikki ei ole niin kuin ennenkin. Isoja hittejä ei kerta kaikkiaan ole, joten sijat yhdestä kuuteen löytävät omistajansa alhaisemmilla pisteillä kuin koskaan 50 hittiä -listan historiassa. Puutostila ei johdu kesäsesongista; päin vastoin, kahtena viime vuonna tähän aikaan oli  jättihittejä riesaksi asti.

Seuraavaksi ykköseksi saattaa kiivetä Ultra Bra, jonka levyihin uskaltavat nykyään jotkut kaupallisetkin radioasemat kajota. Tyttöjen välisestä ystävyydestä on noteerattu paikallisradioiden Top 20:n ”tuntumassa”-osastoon, ja olen omin korvin kuullut yhden Ultra-rallin Radio Novasta. Tosin Novalle ominaiseen tapaan kyseessä oli vuoden vanha Sinä lähdit pois.

Hittilistalla on kuusi uutuutta ja niitä näkyisi enemmänkin, jollei pistekynnys 50:n joukkoon olisi selvästi tavallista korkeampi. Ulos jäivät hyvästä saldostaan huolimatta mm. SOAPin, Celine Dionin ja Solid Harmonien tuoreet lohkaisut. Mutta Radiomafian neljällä myyntilistalla (albumit, singlet, kokoelmat, midprice) on yhteensä vain yksi debyytti – sekin aika hämäräperäinen, NYCC:n Greatest Hits.

Uutuuksista potentiaalisimmat kärkityhjiön täyttäjät ovat covereita. Ace of Base päivittää varovaisesti vuoden 1983 Bananarama-sinkkua Cruel Summer, ja Aki Sirkesalon Punatukkainen on suomennos Van Morrison -klassikosta Brown Eyed Girl (1967).

Perinteisten hittimaiden dominanssi on tätä nykyä muisto vain, sillä paras amerikkalainen 50 hittiä -listalla on sijan 13 Metallica ja paras britti Imaani vasta 24:ntenä. Edelle tullaan mm. Israelista, Puerto Ricosta ja Tanskasta – viikon kovin nousija Meja on ruotsalainen. Singlemyyntilistalla on suomalainen neloisjohto plus numerot seitsemän ja kahdeksan.