27.7.17

23–24/2005 (Rumba 12)

Vuosi lienee edelleen 2005, vaikka 50 hittiä -listan korkeimpina uutuuksina komeilevat Yö ja Dingo kovin tutun kuuloisilla sävelkuluilla. Yö pärjäili kolmattakymmentä vuotta ilman singlemyyntilistan ykkössijaa, mutta tänä vuonna niitä on tullut kaksi. Yksi askel liikaa -biisin nousuvoimaa hittitilastossa syö se tosiseikka, että Radio Suomi piti sitä tehosoitossaan jo maaliskuussa eikä sieltä tule enää pisteitä.

Viikatteen uusi albumilohkaisu puski Tie-edeltäjän jyrkkään liukuun, mutta se ehti nipin napin kerätä 1000 yhteispistettä eikä tehnyt ykköshittien pienuusennätystä, kuten pari palstaa sitten uumoilin. Vesi jota pelkäät on bändin kuudes Top 3 -single, ja vaikka Unholan urut on vajonnut 28:nneksi, sillä on jo nyt Viikate-albumeista eniten listaviikkoja.

Erityisesti brittejä hiostava Crazy Frog pistäytyi Suomenkin singlelistalla ja oikeastaan korjasi pienen kauneusvirheen: vaikka Axel F:n alkuperäinen versio toi Harold Faltermeyerille massiivisen maailmanhitin, sitä ei näkynyt meidän tilastoissamme. Paitsi osana Beverly Hillsin kyttä -soundtrackiä, joka kiipesi viitossijalle keväällä 1985.

Fiktiiviset hittifiguurit ovat nyt pop – kansahan ostaa myös Gorillazia ja piirroskrokotiili Schnappia. Aiemmin moisten taakse on tarvittu vähintään sarjakuva ja mielellään tv-ohjelma; menestyneimpiä ovat tietysti Smurffit, mutta listoja ovat elävöittäneet myös mm. Simpsonit, Itse valtiaat, Puuha-Pete, Beavis & Butt-head ja Teletapit. Mainoshahmojen kärkeä ovat froteeötökkä Flat Eric ja luojansa Mr. Oizo.