29.7.17

21–22/1995 (Rumba 11)

Taikapeilin neljäs ykkössija 50 hittiä -listalla on kunniakas saavutus, mutta ei ainoa lajiaan. Samaan on aiemmin yltänyt tietenkin Madonna, joka kartuttaa meriittejään tunkemalla taas yhden singlensä 21:nneksi. Human Nature on jo kahdestoista Madonna-hitti listan 34-kuukautisen historian aikana.

Tom Jonesin If I Only Knew'n paluu neloseksi viimevuotisen kakkossijan jälkeen on omalaatuinen ilmiö, mutta hämmästyttävämmin jääkiekkovideo ja Suomen konsertit ovat tehonneet albumipuolella. Kärjessä killuva The Lead and How to Swing It ei näet päässyt marraskuussa tuoreeltaan 38. sijaa korkeammalle. Jones-huuma taitaa jatkua pitempään kuin varsinaisten lätkähittien suosio; Kiekkoleijonien Sankarit putoaa jo ensi viikolla kymmeniä askelmia alas.

Oma sekava lukunsa on lopultakin hissuksiin 49:nneksi liukuva Den glider in. Biisin sisältänyttä Golden Hockey Night -albumiahan myytiin välillä huimia määriä, mutta ne rekisteröitiin kokoelmalistalle, jonka osuus 50 hittiä -laskennassa on hyvin vähäinen. Kokoelmilla oli enemmän merkitystä vuoden '93 loppuun asti, kun ne vielä telmivät samalla listalla artistilevyjen kanssa, mutta erillisen listan pisteytys on hankalaa. Joskus maan myydyin kokoelma päihittää kaikki muutkin levyt, joskus sen ohi menee 10–20 albumia, mutta sitä ei voi enää tietää. Koska Den glider in saa noiden irtopinnojen lisäksi näkyvää tukea vain paikallisradioista, on sijoitus jossain aivan muualla kuin "pitäisi".

Kärkimittelö on tavallista ankarampaa, sillä esim. Tom Jonesilla on nyt neljäntenä paremmat pisteet kuin aikoinaan kakkosena, ja Movetronin Risti nollan saldo on korkeampi kuin se, millä Romeo ja Julia pääsi huhtikuussa paalupaikalle asti. Toisaalla E-rotic kelpaa Top 20:een kaikkien aikojen toiseksi matalimmalla potilla.