29.7.17

19–20/1995 (Rumba 10)

Antaudumme. 50 hittiä -listan pitäisi kertoa Suomen suosituimmat hitit, mutta mitä vielä. Missä on Chirpy Chirpy Cheep Cheepin melodialla hoilattu ''Viil-lepel-tonen, villepeltonen''? Tai Yellow Submarine -mukaelma ''Suomi on jääkiekon maailmanmestari''? Ennen kaikkea, mihin unohtui mm. Radiomafian Mitä hittiä -äänestyksen suvereenisti voittanut Den glider in? Ei ole listastamme mihinkään, vaikka leijonien laulama Sankarit sattumalta nouseekin suoraan kärkikymmenikköön.

Tuo Mitä hittiä -kysely käänsi vielä veistä haavassa siten, että Rumban tilastoa hallinneet Scatman, Back for Good ja Don't You Know eivät saaneet yhteensäkään niin paljon ääniä kuin Den glider in. Sen verran kansallistunteen koheneminen sentään projisoituu listaamme, että kotimaisten biisien osuus nousee pitkästä aikaa tasan 50 prosenttiin.

Movetronin Romeo ja Julia -kestohitin pudotus kahdessa viikossa 8. sijalta 47:nneksi on harvinainen, mutta huimempaakin on nähty; mihin katosi edellisen Rumban aikoihin viitosena komeillut Basic Element -single The Fiddle? Se tuli viime viikolla alas 22 sijaa ja tällä viikolla 30 porrasta lisää. Uusi hitti on usein vanhan surma – sekä Movetronilla että Basic Elementillä on jo seuraaja Top 20:ssä.