28.7.17

18–19/1999 (Rumba 9)

Kunnon Kannibaali osaa ottaa ihmisestä kaiken irti, eikä myöskään epäröi hyödyntää 50 hittiä -listan vaisua kärkikahinointia. Don Huonot saavat vahvalla myynnillä ekan ykköshittinsä, mutta pisteet saattavat kääntyä laskuun jo ensi viikolla – sitä enteilee albumitilasto, jossa Ultra Bra ottaa takaisin omansa viikon paussin jälkeen.

Taukoennätys! 50 hittiähän käynnistyi elokuussa 1992, ja saman vuoden lokakuussa listalta tipahti Tom Waitsin Goin' Out West. Kuuteen ja puoleen vuoteen ei Waits ole tilastoamme läsnäolollaan kunnioittanut, mutta nyt sijalle 44 ilmaantuu Mule Variations -albumin lohkaisu Hold On.

Anttilan tempaus, jossa Britney Spears -sinkkua ...Baby One More Time kaupiteltiin ruhtinaalliseen yhden markan hintaan, nosti arvatenkin tuon hittiveteraanin singlelistan ykköseksi, mutta 50 hittiä -tilastoon mokoma pelleily ei aivan tepsinyt. Juuri Anttilan nettisivuillahan kuvailtiin edellisellä viikolla Stockmannin huomattavasti maltillisemman hintariehan listavaikutuksia ”skandaaliksi”.

Singlemyynnissä ei ole omaa midprice-osastoa, mutta hittilistan pisteytykseen voisi aivan hyvin ottaa jonkinlaisen hintakertoimen – jos kaikkien levyjen hinnat vain olisivat tiedossa. Jaa miksikö? Hmm... luuletteko esimerkiksi, että suomalaiset käyvät useammin Mikkelissä kuin Madame Tussaudilla nimenomaan siksi, että siellä on heidän mielestään parempi vahakabinetti? Hinnalla ja suosiolla on yhteys, ja 50 hittiä eroaa myyntilistoista olennaisesti siinä, että pyritään kartoittamaan musiikkiesitysten suosiota, ei myyntiartikkelien menekkiä.