27.7.17

15–16/2005 (Rumba 8)

Metallitotuus-albumin debyytti kakkossijalla sai Teräsbetonin leijumaan ylöspäin myös 50 hittiä -listalla, jonka tämänviikkoinen kärkinelikko lienee rockpitoisempi kuin koskaan aikaisemmin – siitäkin huolimatta, että seassa on ei-kauhean-rockpitoinen Yö. Kärjen pisteet ovat niin matalia, että sekaan voi päästä ilman radioiden voimasoittoa, mutta ykkösenä jatkavalla Apulannalla on sekin puoli mukavasti hallussa.

Rocknousijoita riittää lähiviikkoinakin, sillä Viikate sai juuri ensimmäisen paalupaikkansa sing lemyynnissä. Kuparisen rikkoi myös YUP Minä en tiedä mitään -ep:llään. Albumilistan kärkeen ei liene kummallakaan asiaa Maija Vilkkumaan ansiosta. Toistetaan vielä vanha anekdootti: 2000-luvulla vain kaksi suomalaisen naisartistin pitkäsoittoa on noussut ykköseksi, ja kumpikin niistä on Vilkkumaan.

Teräsbetoniakin yllättävämpi albumitulokas on kolmoseksi pongahtanut Asa. Sama mieshän saavutti viitossijan Avain-nimisenä, mutta Punainen tiili -levystä on jo melkein neljä vuotta eivätkä suomihiphopin suhdanteet ole sinä aikana muuttuneet ainakaan suotuisammiksi. Poissa on myös ison yhtiön tuki – Warner vaihtui pieneen Fried-monialafirmaan.

Nuoremmista iskelmäjannuista Yölinnulla on tuntunut olevan yksinoikeus hyviin hittilistasijoihin, mutta Mikko Mäkeläinen ja Taikakuu ovat pääsemässä osingoille. Vaikka Palavat sydämet on 10:ntenä, Taikakuun albumi sai nimensä edellisestä hitistä. Hiljainen on laulu rakkauden on poikinut keskustelua siitä, miten plagiaatti määritellään; Yö-biisi Rakkaus on lumivalkoinen tulee mieleen joka käänteessä, vaikka laulumelodia ei kuljekaan samaa polkua.