28.7.17

12–13/1999 (Rumba 6)

Kotimaisen musiikin osuus Suomen listoilla on nyt hämmästyttävän korkea. Albumien Top 40:ssä meikälevyjä on kolmoisjohdon takana tasan puolet, 50 hittiä -listalla ennätykselliset 29 laulua ja singlemyyntitilastossa täydet kymmenen. Halvat singlet ovat vain osaselitys ilmiöön, sillä hittilistan kolmella parhaalla kotimaisella (J. Karjalainen, Janne Tulkki, Kärkinen & Kallio) ei ole sinkkumyyntipisteitä lainkaan.

Hiteistä valtaosa on myös täysin kotimaista alkuperää. Covereita ovat vain Rööperiin ja Walking in the Air. Erikseen pitänee mainita Top 20:een kiipeävä Paula Koivuniemen oodi Walesin tiikerille. Albumi Kuuntelen Tomppaa kääntyy jo toisella viikollaan laskuun sijalta 30.

Aikakone nosti tupladebyytillään hittiensä määrän viiteentoista, mikä on 50 hittiä -historian kolmanneksi suurin. Tosin Tulisitko-biisin jälkeen mikään niistä ei ole saavuttanut 500 pisteen nappihittirajaa. CMX:llä on Surunmurhaajan myötä 12 hittiä, ja trendi on toisensuuntainen: edellinen single Sillanrakentaja nousi niistä ensimmäisenä yli tuhannen listapisteen.

Listalla on kolme re-entryä, mutta tuo ei tarkoita että uusista tulokkaista olisi pulaa. Kaikki kolme ovat aidossa nousussa, esimerkiksi The Everlastingiä kohottavat Radio Novan yllättävät soittomäärät ja mukanaolo Most Wanted Hits -kokoelmalla. Top 50:stä ulos jäävät ihan hyvillä pisteillä mm. Blurin Tender ja Shawn Mullinsin Lullaby.

Ultra Bran nousua albumiykköseksi pidettiin kai ennalta itsestään selvänä – siitäkin huolimatta, että Kroketti ei koskaan saavuttanut paalupaikkaa. Jäätelöauto on hittilistan selvästi kovin nousija (42–11), mutta ei yltäne kärkeen asti, koska se on julkaistu vain radiopromona. Todellisia ykkösehdokkaita on niin niukasti, että Hölmö nuori sydän saattaa jatkaa huipulla vielä useamman viikon.