28.7.17

12–13/1998 (Rumba 6)

Madonna on hivuttautunut 45 pisteen päähän 50 hittiä -listan paalupaikasta, mutta keinot alkavat olla käytetyt. Frozenin kohtalona lienee tästedes tippua hissuksiin samaa tahtia uppoamattomalta vaikuttavan My Heart Will Go Onin kanssa. No, daamilla piisaa ykköshittejä – tyytyköön tällä kertaa pitkäikäisimmän ja menestyneimmän listakakkosen titteliin.

Celine Dionin saldo riittäisi ykkössijaan, vaikka Titanic-tunnari ei olisikaan mukana soundtrackkiekolla. Nytkään se ei saa ”täysiä pisteitä” kahden albumin (siis leffalevyn ja Dionin oman) listasijoituksista. Moinen potti olisi jo kohtuuton; pisteitä tulisi albumimyynnistä niin paljon, että pelkästään niillä pääsisi 50 hittiä -listan neljänneksi. Tuo tuskin palvelisi hittitilaston tarkoitusta. 100 prosenttia omasta levystä ja 50 Titanicista on reilu diili – samaa periaatetta sovelletaan, jos ilmiö joskus toistuu.

Ricky Martin tuo kahdella kielellä levyttämänsä jalkapallon MM-kisahymnin La copa de la vida / Cup of Life suoraan yhdeksänneksi. Huiman loikan salaisuus on siinä, että Martin ilmestyy joka osa-alueelle samalla viikolla: singlemyynnin 11:nneksi, albumien 20:nneksi, Radiomafian ja Kiss FM:n soitetuimpien joukkoon... ja siinä, että hurjan kärkikamppailun takana muu tilasto on kerrassaan softi, melkein kaikki sijaluvut ovat  alennusmyynnissä.

Siihen nähden, että korkein suomalainen levytys on vasta 10:ntenä ja että tuoreimmasta meikäläisestä Top 3 -hitistä on yli yhdeksän kuukautta, listan kotimaisuusprosentti on poikkeuksellisen hyvä: 18 biisiä 50:stä. Noista tietääkseni ainoa käännosraita on Heidi Kyrön versioima viime vuoden euroviisuvoittaja Love Shine a Light / Päivänvaloon.