28.7.17

8–9/1999 (Rumba 4)

Nylon Beat on vähin erin luopumassa 50 hittiä -tilaston ykkössijasta, ja seuraajakin on jo selvillä. J. Karjalainen Electric Saunan Hölmö nuori sydän sivuaa Celine Dionin debyyttiennätystä sännäten suoraan neljänneksi. My Heart Will Go On sai ensimmäisellä listaviikollaan runsaat 146 pistettä, mutta J. pistää paremmaksi: saldo 155,74 ei jäänyt kauas kolmos- tai  kakkossijastakaan.

Electric Picnic -projektin yllättävä ilmaantuminen miltei tyhjästä vaikutti suotuisasti hittilistadebyyttiin – radiosoitto ja levymyynti käynnistyivät samaan aikaan – mutta albumipuolella Karjalainen joutuu odottamaan normiksi muodostunutta kärkisijaansa vielä toisenkin viikon. Mestarit Areenalla ovat nauttineet niin ylivertaista mediajulkisuutta, että pitävät toistaiseksi  saunojat takanaan.

Tilastossa ei ole nyt ylivoimaisia radiohittejä, eniten soittopisteitä on kerännyt Sashan If You Believe. Kummastuttavan tasaisesti soi lähes joka asemalla popkantritähti Faith Hillin This Kiss. Sikäli kummastuttavasti, että kyseinen ralli putosi juuri Billboardin Hot 100:sta – 48 listaviikon jälkeen! Se, että kaikki suomalaisradiot ovat tarttuneet biisiin vasta nyt yhtä aikaa, kertoo turhankin paljon itsenäisen ajattelun määrästä  taajuuksillamme.

Hittilistan vanhin laulu on Mestarien Rööperiin (The Beatlesin Penny Lane vuodelta 1966), mutta vaiheikkaampi menneisyys on Vonda Shepardin elvyttämällä Hooked on a Feelingillä. Sittemmin gospelsaarnaajaksi ryhtynyt B.J. Thomas nosti sen jenkkilistalle jo 1968, ja Jonathan King teki siitä brittihitin 1971. Björn Skifsin liidaama Blue Swede palautti biisin USA:n listalle vuonna 1974 edeten tunnetusti ykköseksi asti.

Muita muinaislöytöjä ovat Metallican Whiskey in the Jar (Thin Lizzyä vuodelta 1973), George Michaelin ja Mary J. Bligen As (Stevie Wonder, 1976) ja Boney M:n Ma Baker, jonka ensimmäinen vedos näki päivänvalon kesällä 1977.