28.7.17

50–51–52/1997–1/1998 (Rumba 24)

Metallica sai kauan haussa olleen kärkisijan 50 hittiä -listalla, vaikka yhteispisteet eivät päätä huimaakaan. The Memory Remainsin radiosoittosaldo on pienempi kuin millään ykköshitillä sitten 2 Unlimitedin parhaiden päivien. Kärkitaistoon on kuitenkin jouluksi tulossa kunnon vääntö; asialla aktit joiden edellisistäkään sinkuista ei vielä ole toivuttu eli Aqua, Daze ja Spice Girls.

Ilmeisin joulu- tai ainakin uudenvuodenykkönen on Spice Girlsin Too Much. Sijoitus kohenee ”vain” 19. sijalta viitoseksi, mutta pisteparannus on laskutavasta riippumatta suurempi kuin riuskat 35 sijaa nousevalla Scooterin No Fatellä. Sekä Scooterilla että Spice Girlsillä on hyvät asemat vuoden hitintekijöiden tilastossa, mutta ne tuskin ehtivät ohittaa kärjessä komeilevaa... enpä sanokaan. Turhankin perusteellinen raportti hittivuoden 1997 tapahtumista on luvassa seuraavaan Rumbaan.

Vuoden lyhyimmin nimetty albumi on myös vuoden lypsetyin äänite. U2:n Pop luovuttaa listan korkeimmaksi debyytiksi jo viidennen sinkkunsa If God Will Send His Angels. (Onko U2 se ”enpä sanokaan”? En sano.) Myös Apulannan Kolme sisältää viisi hittiä, mutta niistä ensimmäinen julkaistiin jo viime vuonna. (Onko Apulanta...? En sano.)

Apulannan merkittävä panos ei muuta sitä, että suomalainen hittikoneisto on yskinyt ja piiputtanut koko vuoden. Nytkin korkeimman kotimaisen (Pop-musiikkia) edellä on mm. kolme tanskalaista idioottipoppista! Yllättävän re-entryn tekee lyhyistä listakäynneistään tuttu The Rolling Stones. Albumin tv-kampanja, läsnäolo Hittibuumi 11 -kokoelmalla ja Radio Novan myöhäinen kiinnostus kampeavat Anybody Seen My Babyn sijalle 50.