30.7.17

32–33/1993 (Rumba 16)

Vaikka UB40:n uusi single Higher Ground saapuu vaatimaan osaansa albumipisteistä ja Culture Beatin Mr. Vain lisää omaa saldoaan 30 prosenttia, niin Can’t help Falling in Love ottaa vaivatta viidennen ykkössijansa 50 hittiä -listalla. Näin se myös karistaa rinnaltaan All That She Wantsin, joka neljällä ykköskerrallaan jakoi ennätyksen.

Myös Freud Marx Engels & Jung saa tilastomerkinnän: vaikka minulla ei olekaan tarkempia tietoja eri biisien soittoajoista, niin uskon hienosti 18:ntena debytoivan Metsän pojan olevan listahistorian lyhyin hitti yhden minuutin ja 49 sekunnin kestollaan.

Listalla on melkoinen tanssiaktien paljous, mikä lisännee vettä niiden myllyyn, jotka epäilevät diskolistan tarpeellisuutta 50 hittiä -listan laadinnassa. Jos diskolistan mukanaolo suosii tietynlaista musiikkia muiden kustannuksella, niin joissakin muissa listan elementeissä tuo suosinta menee kyllä toisinpäin päikseen.

Haddawayn What Is Loven jatkuva Top 10:ssä roikkuminen varmasti kyllästyttää monia, mutta sen pistemäärät voisivat olla korkeampiakin. Se johti viikkotolkulla Radiomafian Mitä hittiä -äänestystä, mutta ei ole saanut aseman soittoraporteista pisteen pistettä.

Samoin uskon merkittävän osan Hittibuumi-kokoelman ostajista tarttuneen tuotteeseen, koska What Is Lovea ei ole saanut millään muulla albumilla. Läsnäolo tietyllä hittikokoelmalla suo biisille nykyisessä laskennassa yhden kuudesosan albumin pistemäärästä, kun esittäjän omasta albumista prosentti on 50–100.