29.7.17

10–11/1997 (Rumba 5)

Vaan mik' on tuo pölypilvi taivaanrannassa? Muut 50 hittiä -listan yrittäjät alkavat taas päästä näköetäisyydelle Don't Speakistä; Discothéquen ero tuohon historian ylivoimaisimpaan ykköshittiin on enää alle sata pistettä. Mutta toive siitä, että U2 veisi No Doubtilta paalupaikan albumilistan tavoin, on yhä jossain utopian rajoilla.

Mukava pistebonus albumimyynnistä on luvassa myös Jari Sillanpäälle, jonka Bum Bum Bum vetää henkeä kuutosena – kenties siksi, että sydämenmuotoisen singlen kysyntä tyrehtyi Ilta-Sanomien julistettua sen (teknisesti) soittokelvottomaksi. Sama painotuote väänsi ääliömäisen otsikon ''Satatuhatta suomalaista kahmi jo ennakkoon Sillanpään levyn'' sen kunniaksi, että levykauppiaat tilasivat Auringonnousu-albumia myymälöihinsä noin suuren määrän ennen viimeperjantaista julkaisua.

On aivan mahdollista, että Auringonnousu ei menekään oitis albumilistan kärkeen. Sillanpään levyt myyvät paljon mutta myymälöittäin epätasaisesti, mikä ei ole eduksi sijalukupisteisiin perustuvassa tilastoinnissa. Sama vaivaa miestä radiosoitossakin; Satulinnaa soitettiin viime vuonna Radio Suomen taajuuksilla yhteensä niin monta kertaa, että se olisi voinut pyöriä kaksi vuorokautta putkeen, mutta nuoremmille suunnatut asemat eivät koske Jari-levyihin pitkälläkään kepillä. Niinpä Satulinna sai 50 hittiä -listalla kokoon niukasti 2000 pistettä eli neljä nappia.

Vertailun vuoksi Spice Girlsin kolme ensimmäistä sinkkua menevät yhteispisteineen kaikki Satulinnan edelle. Ainoa kollega, joka on avannut listauransa noin suurilla hiteillä tai edes saanut niitä kolme peräkkäin on Rednex! Vaikka maustekvintetin siivissä lienee kantoa pitemmälle kuin Ruotsin limaniskoilla, niin seuraavat kaksi Spice-hittiä jäävät pienempiin pisteisiin – ne ovat nimittäin samalla singlellä. Who Do You Think You Are saa paremman myyntikertoimen, koska siitä on singlellä kolme versiota yhtä Mamaa vastaan; radioiden preferensseistä ei vielä voi sanoa mitään.