26.7.17

49–50–51–52/2007 (Rumba 21)

Lataukset ja levymyynnin yhdistävä virallinen singlelista on toiminut nyt kymmenen viikkoa, ja sen vaikutusta voidaan tutkailla laajemminkin. Vaikka singlemarkkinoilla ei ole samanlaista sesonkivaihtelua kuin albumeissa, otin keskiarvovertailuun muutosta edeltäneiden tilastojen sijasta singlelistat viime vuoden viikoilta 40–49.

Ykkössijaan vaadittava myynti ei ole kasvanut – lähinnä siksi, että vuoden takaista keskiarvoa kartuttavat Apulannan ja Mokoman menestyssinkut. Mutta alempana muutos on melkoinen: kymmenennen sijan lukemat ovat nousseet 84 prosenttia ja 20. sijan peräti 154 prosenttia. Top 20 -sijoitus edellyttää siis 2 1/2-kertaista menekkiä viime vuoteen verrattuna! Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi niin, että vuosi sitten julkaistuna Viikatteen Orret olisi pudonnut toisella listaviikollaan kärjestä viidenneksi, mutta nyt se romahti sijalle 17.

Jos singlelista laajenisi 30 nimikkeen mittaiseksi, kynnys olisi edelleen entistä korkeampi, sillä nykyisellä 30. sijan myynnillä olisi vuosi sitten päässyt keskimäärin 13:nneksi. Laajenee tai ei, lista on nyt varteenotettavampi kuin koskaan – ja tarve 50 hittiä -listalle on vähäisempi kuin koskaan. Ja kas, se loppuu vuoden 2007 myötä. Luet Rumban viimeistä tämänmuotoista listapalstaa.