29.7.17

29–30/1994 (Rumba 14)

Vaikka kesällä tuntuu kaikki pysähtyvän, niin 50 hittiä -listan kärjessä on yllättävän tuoretta tavaraa; Top 20:n vanhimmillakin biiseillä on takanaan vain 10 listaviikkoa. Viime vuonna samaan aikaan tilanne oli paljon staattisempi. Pikku kuriositeetiksi poimittakoon, että tasan vuoden vanhalla listalla oli vain kaksi samaa esiintyjää kuin nyt – niistä 2 Unlimited samalla sijallakin, Spin Doctors muuten vain.

Heinäkuun säitä kiittelee jonon keulilla ainakin Aki Sirkesalo, jonka soolodebyytti Hikinen iltapäivä on radiopisteissä aivan Heikki Helan tuntumassa. Kiinnostavaa nähdä, kuinka nopeasti ilmaston normalisoituminen tipauttaa singlen tilastoista.

Kärkikymppi lienee kansainvälisempi kuin koskaan, mutta eksoottisimmilla nimillä (Jamaikan Inner Circle, Nigerian Dr. Alban ja Senegalin Youssou N'dour) on kaikilla linkki Ruotsiin. Kaksi ensimmäistä levyttävät siellä, Youssoun partneri Neneh Cherry on äitinsä puolelta ehta svedu.

Listan tuoreutta lisää sekin, että 20 viikkoa mukana sinnitelleet Jos sulla on toinen ja Look Who's Talking antoivat vihdoin periksi. Ensinmainittu ehti kuitenkin ohittaa The Signin vuoden eniten pisteitä keränneenä hittinä. Biisin tuoreus on joskus tulkinnanvaraista – kuultiinhan ykkössijansa täpärästi säilyttävä Uneton yö ensi kertaa Kummelissa jo viime vuoden keväällä.